Архів блогу

пʼятниця, 20 вересня 2019 р.

Впровадження HACCP



20 вересня 2019 року настала кінцева дата, коли система безпеки харчової продукції НАССР мала бути впроваджена на всіх українських підприємствах. Це стосується і малих потужностей, діяльність яких так чи інакше пов'язана з харчовими продуктами. Багато операторів ринку сподіваються, що придбавши «сертифікат про впровадження НАССР», вони зможуть працювати без проблем і в подальшому. Таких «підприємців» чекає розчарування: наявність тільки сертифіката не є панацеєю, так як система повинна ефективно працювати на кожному етапі виробництва харчових продуктів. Ефективність впровадження такої системи будуть перевіряти спеціально навчені аудитори ДПСЗ (Держпродспоживслужби України). Виконання цих вимог є обов'язковим через прийнятий Закон України «Про основні засади і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів», який 20 вересня 2015 року вже вступив в силу, згідно з яким контролюючим органом є ДПСЗ. У гіршому випадку, за невиконання цих обов'язків, українські оператори ринку отримають штраф, який для юридичних осіб становитиме 30 мінімальних заробітних плат, для фізичних осіб - 15 і зупинки роботи потужностей.

 Але невже все так жахливо ? Що таке система НАССР  і навіщо вона потрібна?

 На сьогодні Україна вже стала сильним аграрним гравцем на світовому ринку. Ми поставляємо свої аграрні і харчові продукти на ринки майже 190 країн. Українські товари користуються попитом серед споживачів країн Азії, ЄС та Африки. Не втрачати своїх позицій на світовому рівні і примножувати чудові результати є головним завданням для нас сьогодні. Тому ми зацікавлені в тому, щоб внутрішні і іноземні споживачі мали можливість купувати дійсно якісні харчові товари і мали впевненість в їх безпеки для свого здоров'я і своїх дітей. Одним з надійних засобів захисту споживачів харчових продуктів є система НАССР (англ. HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points) - яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, які є визначальними для безпеки харчових продуктів. Вона гарантує безпеку продукції на повному шляху харчового ланцюжка і дає можливість виявити всі критичні точки, які можуть вплинути на безпеку кінцевого продукту, усунути шкідливі фактори і контролювати повний процес виробництва. Звертаємо увагу, що система НАССР є обов'язком в рамках законодавства більшості цивілізованих країн, таких як: країни Євросоюзу, США, Канада, Японія, Нова Зеландія та інші. Сьогодні наша країна дуже швидкими темпами рухається по європейським вектором розвитку. В рамках підписаної Угоди про асоціацію між Україною та ЄС ми взяли на себе зобов'язання наблизити національне законодавство до законодавства європейських країн, в тому числі і в області санітарних і фітосанітарних заходів. Створення та впровадження ефективної системи контролю на українських виробництвах є важливим кроком для реалізації цих вимог. Тому для нас було дуже важливим кроком, щоб Закон України «Про основні засади і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів» вступив в силу. Він регулює відносини між органами виконавчої влади, операторами ринку харчових продуктів і споживачами харчових продуктів. Цей документ визначає порядок забезпечення безпеки і окремих показників якості харчових продуктів, що виробляються або пересилаються на митну територію України, або, навпаки, вивозяться і пересилаються з неї. Вже до початку 2018 року 426 українських підприємств впровадили систему НАССР, а 143 перебували на стадії розробки і впровадження. Це непоганий результат, ми бачимо, що зацікавленість виробників поступово зростає, але, що зараз українським виробникам необхідно прискоритися і не затягувати момент впровадження системи НАССР на своїх підприємствах.

 На яких підприємствах система HACCP є необхідною для впровадження?


Перш за все мова йде про заклади громадського харчування, в тому числі це поширюється на всі освітні установи, які надають послуги з харчування. Також це все виробники харчової продукції та сільгоспвиробники сировини - від підприємств, які надають транспортні послуги для перевезення харчових продуктів, для агрохолдингів і торгових закладів. Це нововведення стосується і тих операторів, що займаються зберіганням, фасуванням і упаковкою вже готової харчової продукції. При цьому впровадження НАССР не обов'язково для виробників первинної продукції. Зрозуміло, що вимоги до великого переробника і продавця кави на вулиці будуть різними, і законодавство це передбачає. Але не треба вважати, що система НАССР в Україні обмежується тільки розробкою документації та наведенням елементарного порядку на виробництві. Вона базується на семи основних принципах:
1. Аналіз небезпечних чинників;
2. Виявлення критичних контрольних точок;
3. Встановлення критичних меж;
4. Встановлення процедури моніторингу;
5. Розробка коригувальних дій;
6. Зберігання та актуалізація документів;
7.  Оцінка ефективності.

Для нас важливо те, щоб ця система дійсно працювала і була ефективною, а не виглядала добре тільки на папері. Тому кожному українському оператору необхідно зрозуміти, що наявність на підприємстві діючої системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР - це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, що гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції. Ми прекрасно розуміємо, що повноцінне впровадження системи НАССР є досить тривалим процесом, який потребує багато матеріальних ресурсів. Тому для повної адаптації, в рамках вже прийнятого Закону, були встановлені три перехідних періоди. Для потужностей, які проводять діяльність з харчовими продуктами, в складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), перехідний період закінчився вже 20.09.2017 року. Для підприємств, що здійснюють діяльність з харчовими продуктами, в складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження, перехідний період закінчився 20 вересня 2018 року. Малі підприємства, які постачають продукцію кінцевому споживачеві, з кількістю робочого персоналу до 10 осіб і з площею до 400 кв. м, або ті потужності, які не поставляють продукцію, з персоналом до 5 осіб, мали розробити і впровадити систему НАССР до 20 вересня 2019 року.

 Які переваги впровадження цієї системи в Україні? 


 Ключова причина впровадження системи НАССР - це ефективне управління якістю та безпекою харчових продуктів, її можна назвати своєрідним інструментом захисту репутації виробника. Тому вона практикується в світі вже кілька десятиліть. Так, дійсно впровадження цієї системи контролю вимагає деяких матеріальних витрат з боку операторів. Але в довгостроковій перспективі всі гравці харчового ланцюга - від виробників до споживачів - отримують значні переваги. Тому що перші стають більш конкурентоспроможними, виробляючи продукти кращої якості, працюючи над тим, щоб заслуговувати довіру споживачів і успішно боротися за їх попит як на внутрішніх, так і на зовнішніх ринках. А споживачі, в свою чергу, отримують впевненість в якості та безпеці українських харчових продуктів, які вони купують в українських супермаркетах або на ринках.

Немає коментарів:

Дописати коментар